Cum te poate aduce traiul la oraș în pragul nebuniei
Te poate aduce traiul la oraș în pragul nebuniei? Cercetătorii evaluează această întrebare și ajung la concluzii intrigante care ne arată că ar putea exista o cauzalitate între traiul la oraș și experiențele psihotice.
Aceștia susțin că există o prevalență mult mai mare de tineri care suferă de psihoză în orașele mari decât în zonele rurale. Din acest motiv, cercetătorii au afirmat că traiul la oraș te expune unui risc mai mare de a dezvolta schizofrenia, o boală mentală care își face simțită prezența prin halucinații, delir, tulburări afective și de comportament.
Studiul a fost realizat pe un număr de 2.063 de gemeni britanici, dintre care 34% dintre cei mai care trăiau în cele mai aglomerate orașe din țară au susținut că au avut experiențe psihotice (fiind paranoici, cu gânduri neobișnuite și înfricoșătoare și având halucinații). Dintre toți participanții la studiu doar 24% dintre adolescenții din zonele rurale au susținut că au avut parte de asemenea experiențe, notează statnews.com.
Gemenii sunt parte a unui studiu care i-a examinat încă de la naștere (din 1994-1995), astfel că cercetătorii cunosc foarte bine factorii socio-economici ai familiei și pot elimina elementele care ar putea denatura rezultatele. În urma cercetării extinse, specialiștii au ajuns la concluzia că 43% dintre adolescenții de 18 ani, crescuți în orașele mari, au avut parte de experiențe psihotice.
Însă acest procent poate să nu fie atât de relevant din simplul motiv că la orașe trăiesc mai multe persoane sărace și needucate (care sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta schizofrenia). În plus, multe persoane care suferă de boli mentale se mută la orașe pentru că au acces la mai multe facilități și tratamente. Un alt factor care poate crește rata schizofreniei în orașele mari sunt imigranții care sunt mai stresați și mai vulnerabili din acest motiv dezvoltării unor boli mentale.
Deși acest studiu este cu adevărat interesant, cercetătorii nu pot controla toate variabilele (statutul socio-economic, istoria psihiatrică a familiei și alții). Motiv pentru care cauzalitatea între traiul la oraș și schizofrenia nu poate fi inferată în mod corect. Cu toate acestea, nu putem nega faptul că în orașele mari există condiții de trai (izolarea socială, crime etc.) care i-ar putea expune pe cei vulnerabili riscului de a dezvolta anumite probleme mentale.
Astfel, la întrebarea Cum te poate aduce traiul la oraș în pragul nebuniei putem spune că orașul poate juca un rol în dezvoltarea problemelor mentale, dar că această concluzie nu e definitivă.